De Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie.

Het grondbeginsel is: Het bijdragen aan (het streven naar) de bevordering en de vervolmaking van menselijk levensgeluk. (Frans Veldman – grondlegger van de haptonomie)

Waar vanuit de psychologische hulpverlening de begeleiding het ‘startpunt’ heeft vanuit het denken, werkt de haptotherapeut vanuit het voelen, de tast.

De haptotherapeut is erop gericht de cliënt zijn vermogen tot voelen aan te reiken, te verhelderen, te herkennen en aan te leren. Hierdoor kan de cliënt, in het dagelijks leven, navigeren op wat hij voelt.

Dit doet de haptotherapeut onder meer door aan te raken. Het vermogen tot voelen wordt daarmee direct aangesproken. De huid is ons grootste gevoelsorgaan en het raakvlak tussen de binnen- en buitenwereld.  Hierdoor krijg je lichaamsbewustzijn, gevoel voor ruimte en grenzen en eigen tempo. De cliënt ervaart aan den lijve wat er speelt en krijgt meer gevoel voor zichzelf.

Haptotherapie is een vakgebied binnen de gezondheidszorg, waarbinnen de haptotherapeut de cliënt dus helpt om zich te openen voor wat hij voelt, te openen voor zichzelf en de wereld om hem heen. Het is een persoonsgerichte therapie, geen klachtgerichte.

We ervaren levenslust als het voelen, het denken en het doen optimaal zijn geïntegreerd. In deze context is het voelen het deel waar de haptonomie zich mee bezig houdt.